Press "Enter" to skip to content

Jouw huidtype herkennen en begrijpen

Janne 0

Elke huid is uniek, met zijn eigen behoeften en kenmerken. Het herkennen van je huidtype is essentieel om de juiste verzorgingsproducten en make-up te kiezen die jouw natuurlijke schoonheid optimaal ondersteunen. Over het algemeen onderscheiden we vier hoofdtypen: normale, droge, vette en gecombineerde huid. Elk type vereist een andere aanpak als het gaat om verzorging en het aanbrengen van make-up.

Om je eigen huidtype te identificeren, kun je een eenvoudige test doen. Reinig je gezicht grondig en wacht een paar uur zonder iets aan te brengen. Hoe voelt je huid aan? Een trekkerig gevoel kan wijzen op een droge huid, terwijl een glimmende T-zone vaak kenmerkend is voor een gecombineerde of vette huid. Een huid die comfortabel aanvoelt zonder droge plekken of overtollige olie is waarschijnlijk normaal.

De basis voor elke huidtype

Een goede primer zorgt ervoor dat je make-up langer blijft zitten en dat je huid er egaal uitziet. Voor droge huidtypes zijn hydraterende primers ideaal, terwijl mattifiërende primers beter werken voor vette huid. Bij het kiezen van foundation is het cruciaal dat je een formule en tint vindt die bij je huidtype en kleur passen. Test altijd de kleur op je kaaklijn om de perfecte match te vinden.

Natuurlijk speelt niet alleen het soort product een rol, maar ook de manier waarop je het aanbrengt. Voor een droge huid kun je beter kiezen voor een sponsje of je vingers, wat de warmte van je huid gebruikt om de foundation mooi te laten versmelten. Gebruik voor een vette huid liever een kwast, om de hoeveelheid product en de dekking beter te kunnen controleren.

Oogmake-up die bij jou past

Oogschaduw en eyeliner uitkiezen is ontzettend leuk, maar het is belangrijk dat de kleuren passen bij je huidtoon. Mensen met een warme huidtoon staan vaak goed met aardetinten, terwijl koele huidtinten kunnen stralen met blauwe of paarse schakeringen. Neutrale tonen werken over het algemeen voor iedereen.

Voor mascara geldt dat deze naast de kleur ook afgestemd moet worden op wat je wilt bereiken. Wil je meer volume of juist langere wimpers? Kies een mascara die daarbij past. En voor eyeliner geldt: oefening baart kunst. Start met kleine streepjes en verbind deze tot één vloeiende lijn.

Lippen om te zoenen

Het vinden van de perfecte lipkleur kan soms voelen als zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar als je eenmaal weet welke kleurfamilie jouw gezicht doet stralen, kun je niet meer misgaan. Mensen met een koelere ondertoon staan vaak goed met roze en berry tinten, terwijl warmere ondertonen prachtig zijn met perzik- of oranjetinten.

Naast kleur is verzorging minstens zo belangrijk voor mooie lippen. Gebruik regelmatig lipbalsem, en exfolieer af en toe om velletjes te verwijderen. Zo zorg je dat je lippen altijd klaar zijn voor die perfecte lipstick of gloss.

Langdurige make-up trucs

Wil je dat je make-up de hele dag (of nacht) blijft zitten? Dan zijn setting sprays en poeders je beste vrienden. Een goede setting spray zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft, terwijl poeder ervoor kan zorgen dat je niet gaat glimmen. Het gebruik van een transparante poeder over foundation helpt om alles te ‘setten’ zonder extra kleur toe te voegen.

En als laatste: touch-up tips voor onderweg zijn altijd handig. Neem blotting papers mee voor een vette huid, of een mini-hydraterende spray voor als je huid wat droger aanvoelt gedurende de dag. Een klein potje van je favoriete lipkleur en wat wattenstaafjes voor snelle correcties kunnen ook wonderen doen.

Comments are closed.